31 Temmuz 2016 Pazar

Gezi Notları Bratislava

Verona Gezisi

Viyana Gezisi

Barselona Gezisi


       Bratislava  21 Temmuz - Viyana gezimizin bir gününü Slovakya'nın şirin başkenti Bratislava'ya ayırdık.Viyana'dan Bratislava'ya 3 yoldan gidebilmek mümkün.Tren,Tuna nehri üzerinden gemi  ile veya en ucuzu otobüs ile gitmek.Otobüsler U3 metro hattının Erdberg isimli durağının hemen karşısındaki terminalden kalkıyor. Flixbus isimli otobüs firmasının gidiş dönüş ücreti yetişkinler için 10.50€ çocuk için ise 9.30€.Bratislava'ya giden gemiler otele hemen yakın yerden SchwedenPlazts durağının hemen karşısındaki iskeleden kalktığı için bu taşımayı yapan Twin City Liner'dan aldığım broşürde kişi başı 30€ olarak görünüyordu.Otobüs yolculuğu ortalama 1 saat sürüyor,hem Viyana hem Bratislava da hava alanına uğruyor.Merkezde inmek için son durak Bratislava hava alanından bir önceki Most SNP durağında iniyorsunuz.Zaten otobüsün de hemen hemen tamamı burada boşalmış oluyor.Dönüş otobüs saatleri gece 23 e kadar var.
       Bratislava'ya meşhur UFO köprüsünden geçerek giriliyor.Bu köprü nehir üzerindeki birçok köprüden bir tanesi ancak ismini köprünün ayakları üzerindeki UFO görünümlü restorandan almış. Ayrıca mimarisi de ilginç,zira tek tarafta ayak yapılmış diğer tarafta ise direkt karaya oturtulmuş.



      Otobüsten indikten sonra Arnavut kaldırımlı yolda zamanında vebadan ölenler için dikilmiş Veba Anıtı arkanıza alıp ilerlediğinizde karşınıza ulusal tiyatro binası çıkıyor.Ayrıca bu yol üzerinde Andersen'in ve Slovak'yanın ünlü şairi Hviezdoslav'ın heykelleri görülüyor.Yolun sonunda tiyarto binasının olduğu yerden eski şehir bölgesine giriliyor.





         Eski şehir tarafına girdiğinizde karşınıza çok eğlenceli heykeller çıkıyor. Bunlardan ilk karşılaşacağınız Man At Work Cumil heykeli.diğeri de Schone Naci heykeli.Bunun dışında ulaştığınız Hlavne Namestie adı ile anılan meydanda Napolyon askeri heykelleri de dikkat çekiyor. Bu meydanda hem yemek yiyebileceğiniz şık restoranlar ve alışveriş yapabileceğiniz şık hediyelik eşya dükkanları bulunuyor.






























         Meydandan yukarı doğru ilerlediğinizde Micheal Kapısı karşınıza çıkıyor.Bu kapının altında Avrupa'nın büyük kentlerine uzaklıkların yazılı olduğu bir plaka yer alıyor.



























        Meydanda eski şehir turu atılabilen küçük tur araçları var.Bunun dışında şehirde bir diğer tur da Castle turu olup ulusal tiyatro binasının yanından kalkıp kaleye kadar çıkıyor.Orada resim çektirmek için yarım saat kadar mola verip tekrar aşağıya iniyor.Güzel tarafı turda Türkçe rehberlik hizmetinin de veriliyor olması.Biz de kaleye çıkmak için bu turu kullanmayı tercih ettik.Şehirde ilerlerken ters piramit şeklinde görülen  radyo binası Bratislava'nın ilk çelik konstrüksiyon binası imiş.Yine kaleye doğru çıkarken Grassalkovich başkanlık sarayı dikkat çekiyor.Tabii en güzeli muhteşem mimarisi ve manzarasıyla Bratislava kalesi.Kaleden Tuna nehri ve UFO köprüsünü en güzel haliyle izlemek ve fotoğraflamak mümkün.Hatta ben de yukarıdaki UFO köprüsünü kaleden çektim.

        Bratislava çok güzel bir şehir.Biz bir güne sıkıştırdığımız ve aşırı sıcak bir yaz gününde olduğumuz çok da verimli dolaşamadık.Ama bir şekilde yakınlarda olursanız mutlaka bir fırsat yaratıp görülmesi gerekir diye düşünüyorum.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder