30 Nisan 2017 Pazar

Gezi Notları Lyon

Barselona Gezisi

Burgaz Gezisi


     Lyon 24-27 Nisan - Teog sınavı bahar tatilinde bu defa yolumuz Fransa'ya düştü. 3 saat civarı bir uçuştan sonra Lyon- Saint Exupery havaalanına varıyorsunuz. Buradan şehir merkezine gidişte Rhonexpress var.Rhonexpress hava alanından şehir merkezinde ana istasyon Gare Part-Dieu'ya kadar gidiyor ve bundan önceki tek durduğu yer Vaulx-en-Velin La Soie durağı ve buradan metronun A hattına geçiş yapılabiliyor.Eğer oteliniz eski şehir Perrache istasyonu civarında ise ara durakta inip metroya geçmek en doğrusu.Yoksa bizim yaptığımız gibi Gare Part-Dieu'dan T1 tramvayına binip elinizde eşyalarınız ile sıcakta adım adım otelinize ulaşmaya çalışırsınız:)
     Eşyaları otele attıktan sonra direk kendimizi dışarı attık.Zira bu güzel havanın önümüzdeki günlerde olmayacağını biliyorduk.Lyon da metro,tramvay hatları gayet güzel çok fazla yürüme gerektirmeden istediğiniz yere kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz.Lyon'da şehrin içinden geçen Le Rhone ve onun diğer kolu La Saone.Bu iki su yolu arasında kalan kısımlar ve Saone'nin diğer tarafında kalan eski şehir gezilecek yerler olarak öne çıkıyor.

    Otele yerleştikten hemen sonra ilk durağımız Palace Bellecour yani Bellecour meydanı. Meydanda  XIV. Louis in ihtişamlı heykeli  var. Ayrıca belki de tepede görünen Notre-Dame de Fourviere Bazilikası'nın en güzel göründüğü açı olarak meydan dikkat çekiyor.


    Yine bu bölgeye yakın bir diğer meydan da Place des Terreaux. Bu meydanın etrafında çok güzel cafeler, güzel sanatlar müzesi, Lyon City Hall ve maalesef bizim geldiğimiz dönemde restorasyon çalışması yapıldığı için göremediğimiz Bartholdi çeşmesi yer alıyor.Sanat müzesinin yanında yer alan çikolatacıyı da atlamamanınızı tavsiye ederim. Biraz pahalı da olsa muhteşem ürünler var.


      Terreaux'dan ilerlemeye devam ettiğiniz de Saone nehrine dolayısıyla Vieux Lyon yani eski şehir kısmına geliniyor.Saone nehrinin üzerinde birçok köprü ile geçiş sağlanmış durumda.Ama metro hattı da var ve eski şehir kısmına metro ile de gidebilmek mümkün.Bu köprülerden bir tanesine Bonaparte ismi verilmiş.Yine Lyon adet sarayının önünde Saone kenarında aşağıdaki gibi bir heykel var.

        Ertesi gün niyetimiz eski şehirdeki kukla müzesine gitmekti.Sabah erkenden gittik baktık müze 11:00 den önce açılmıyormuş.Beklemekten sıkılıp hemen yakınındaki Musee Miniature et Cinema yani sinema ve minyatür müzesine gittik.İyi ki de gitmişiz:) Zira hollywood'dan getirilmiş filmlerde kullanılan orijinal eşyalar gerçekten ilgi çekici.Özellikle Back to the Future'daki uçan kaykayı görmek veya Troy'da Achilles'in tendonuna gelen okun olduğu ayakkabıyı görmek de çok ilginçti. 
 
        Minyatür müzesinden eski şehirde ilerleyince feniculler  durağına geliyorsunuz.Feniculler yukarıda iki ayrı istasyona ayrılıyor.Fourviere yönü ile bazilikaya ulaşırken Minimes Saint-Just yönünden tarihi roma anfi tiyatrosuna ulaşılıyor.Bazilikanın sadece büyüleyici mimarisi değil aynı zamanda bulunduğu hakim tepeden Lyon'un panaromik manzarası da çok etkileyici.Bazilikanın hemen çıkışında Eyfel kulesinin küçük bir kopyası televizyon kulesi olarak inşa edilmiş durumda.






















    Antik Roma tiyatrosunun bulunduğu bölgede kazı çalışmaları halen devam etmekte ve burada bulunan eserlerin sergilendiği müze bu bölgede bulunan tepeye oyularak yapılmış.İçindeki mozaikler ve kazılarda bulunmuş diğer eşyalar gerçekten ilgi çekici.



          Lyon'da görmeden gelmeyin diyeceğim bir yer de Le Mur des Canuts. Burada duvardaki resme bakarken hem hayran kalıyorsunuz hem de çok eğlenceli fotograflar çekebiliyorsunuz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder