28 Mayıs 2016 Cumartesi

Gezi Notları Verona

Bologna Gezisi

San Marino Gezisi

Viyana Gezisi


  Verona 21 Mayıs - Üçüncü günümüzde hedef aşıklar şehri Verona. Aslında biz ikinci günümüzde buraya gelmeyi planlamıştık,fakat trenlerle ilgili önemli bir ayrıntıyı öğrenmemiz Verona gezisini bir gün sonraya attı.O da şudur ki Verona, Floransa  gibi  hızlı trenlerin gittiği yerlerde tren biletlerinde kampanyalar oluyor.Fakat bu kampanyalar çoğunlukla 24 saatten daha uzun süre olan trenlerde olduğu için biz de 24 EUR a gidebileceğimiz Verona'ya 48 EUR vermemek için San Marino ile planlarımızı shift edip üçüncü günümüzde Verona'ya gittik.


     Verona'ya geldiğinizde Porto Nuova istasyonunda iniyorsunuz.Bu istasyonda günlük Verona Card alabilirsiniz.Kişi başı 18€.Biz kendimiz için aldık Eren için almadık.Ona sadece ulaşım için günlük bilet aldık o da 3.5€ gibi birşey.İstasyonun hemen önünde büyük bir otobüs durağı var.Buradan pek çok yere otobüs kalkıyor.Arena'ya gitmek için de uygun bir otobüse bindiğinizde 1 km. kadar ilerideki arenaya kısa sürede ulaşıyorsunuz..



    Giriş ücreti 10€ ancak  Verona Card sahipleri ücretsiz girebiliyor.Gerçi içeride pek bir numara yok:) yani bildiğiniz amfi tiyatro ve biz gittiğimizde bir konser hazırlığı vardı.





   Arenanın bulunduğu meydandan kalkan turistik tur için küçük araçlar var.Bunlarla bir çok yeri görebiliyorsunuz.Bu araçların küçük olması da birçok dar sokakta hop on off otobüslere göre daha fazla avantajlı olmalarını sağlıyor.Ayrıca tur boyunca wifi sağlaması da extra bir özellik.Bu turlar 6€ ancak tabii yine Verona Card ile 1€ indirim alabiliyorsunuz.



   Verona'nın aşıklar şehri özelliği tabii ki William Shakespeare'nin öümsüz eseri Romeo ve Juliet'in yaşandığı şehir olmasından geliyor. Juliet'in balkonu (Casa di Giulietta) adında ölümsüzleştirilmiş ve müze haline getirilmiş evde oyunun değişik zamanlarda oynandığı dönemde kullanılan kostüm,yatak vs. dekor parçaları görülebiliyor.Müzeye giriş ücreti 6€ ancak Verona Card sahibi ise ücretsiz girebiliyorsunuz.Balkonda resim çektirmek için girilen kuyruk görülmeye değer.


















   Yine Verona'da Juliet'în balkonundan biraz ilerlediğinizde Erbe Meydanı karşınıza çıkıyor.Bu meydanda birçok turistik eşya satan küçük mağazalar ve restoranlar görüyorsunuz.Verona genelde turistik olduğu için birçok açıdan ciddi pahalı bir şehir.Bunu turistik eşya fiyatlarında da rahatlıkla gözlemleyebiliyorsunuz.Meydanın ortasında büyükçe bir havuz bulunuyor.




















     Bir çok Avrupa şehrinde olduğu gibi Verona'nın da içinden geçen bir ırmak Adige Irmağı var ve üzerinde birçok köprü ile harikulade görüntüler veriyor.Burada yine yanındaki köprü ile birleşen kale Castelvecchio görülmesi gereken bir yer.yine katedral olarak Duoma Verona ya da Sant'Anastasia kilisesi  veya hemen yakınındaki S.Pietro Martire kilisesi görülesi yerler.




















Gezi Notları Bologna

San Marino Gezisi


 Bologna 19-22 Mayıs - Yine kısa tatili değerlendirip İtalya'nın yolunu tuttuk.Kısa tatillerde İtalya hem ideal hem de İtalyan konsolosluğunun vize konusundaki cömertliği bizi tekrar Bologna'ya yönlendirdi.Bologna konusunda tabii henüz Pegasus'un İtalya'da 4.cü bir destinasyon açmamasının da etkisi var:)
      Aynı şehre 2.ci defa gelip kısa tatilde hep kısa süre Bologna'da kalacağımız için otele yerleştikten hemen sonra kendimizi sokağa atıp,hızlıca Piazza Maggiero'nun yolunu tuttuk.Geçen yıl havanın soğuk olmasından ve yine Bologna'ya az vakit ayırmamız nedeniyle meydandaki Neptün heykeli dışında hiçbir ayrıntıya dikkat edememiştik.
     Neptün heykelinin hemen yanında yer alan Sala Borsa kütüphanesini içini gezemedik ama kütüphanenin dış duvarlarındaki resimlerde yer alan küçük fotograflardaki insanlar alman istilasına direnişte yer alan insanlarmış.




   Meydan biraz ilerleyince tam karşınıza San Pietro Bazilikası çıkıyor.Bunun sağ tarafında ise Belediye binası yer alıyor.Belediye binasının önünde Bologna'lı Papa'nın heykeli yer almakta.






   San Pietro Bazilikası ile tahmin edileceği gibi çok büyük ve muhteşem bir yer.
















    Ancak bu basilika ne kadar muhteşemse bile beni hemen meydanın sol tarafından geçilip ulaşılan çok daha küçük ama muhteşem Santa Mariae Della Vita kilisesi beni çok daha fazla etkiledi. Kapanmak üzere olduğu için ve görevliler ters ters baktıkları için içeride sadece tek resim çekebildik ama muhteşem duvar tabloları ile çok etkileyici bir kilise.Yolunuz Bologna'ya düşerse görmeden geçmemenizi tavsiye ederim.



    Ve tabii dondurma.Geçen geldiğimizde kapalı olduğu için dondurma yiyemediğimiz ikiz kulenin yanındaki dondurmacıyı bu defa es geçmedik. Gerçekten daha önce yediklerimizden çok farklı bir dondurma keyfi.Ayrıca bol kepçe veriyor olmaları da bir başka güzel tarafı.

Gezi Notları San Marino

Bologna Gezisi

Verona Gezisi


  San Marino 20 Mayıs - İkinci günümüzde istikametimiz geçen yıl gidemediğimiz San Marino. Buraya gidiş çok kolay.Tren ile Rimini'ye geliyorsunuz ve oradan da otobüs ile geçiliyor. Rimini trenleri yerel trenler olarak geçtiği için numarasız ve gayet ucuz biletler ile seyahat ediliyor.Hatta aldığınız bilet belli bir tarihe kadar geçerli olduğu içingün boyu istediğiniz trene binebiliyorsunuz.Tek dikkat etmeniz gereken tren binerken tarih saati set eden validatörlerden birinden biletinizi işletmeniz gerekiyor.Gerçi yapmasanız da trende kontrol eden kondüktör yabancı olduğunu görüp bir daha dikkat etmenizi söyleyerek kendisi de bu işi yapabiliyor.
     San Marino otobüs biletleri Rimini istasyonunun hemen çıkışında yer alan turizm information ofisinden alınıyor.Gidiş dönüş 10€. Otobüs saatlerini gösteren bir broşür ve San Marino haritası alabiliyorsunuz.Otobüs ile 40 dk ile 1 saat arası bir yolculuk sonucunda San Marino'ya varılıyor.
Dönüş otobüsüne göre kendinizi ayarlamanız iyi olur.Zira gün boyu yoğun olarak gelen turistlerin hepsinin akşam son otobüs ile dönebileceğini düşününce yer bulamama durumunda aslında taksi ile dönmek ne kadar maliyetli olabilir doğrusu düşünmek istemiyorum.
   San Marino bir dağın tepesine kurulmuş kale ve dağın eteklerinde yerleşmiş insanların oluşturduğu küçük bir şehir devlet.Otobüs sizi bir yere kadar getirip bırakıyor.Aslında daha aşağılarda inip teleferik ile de çıkmak mümkün ama çok da bir esprisi yok gibi.



 
   Otobüsten indiğiniz ana meydanda siz öncelikle garip bir heykel karşılıyor.Herkes gibi biz de önünde resim çektirdik tabii:)

     












   Şehir aşağıdaki gibi baştan başa bir nevi surlarla çevrili durumda.


  Girip yukarıya doğru ilerlediğinizde sizi öncelikle San Marino Bazilikası karşılıyor.


  Bazilikadan devam edip ilk kule Guaita'nın yolunu tutuyoruz ve muhteşem manzaralar eşliğinde adeta büyüleniyorsunuz.Kuleye girişte bilet almanız gerekiyor.Aynı bilet ile iki kuleye de girilebiliyor.İlk kuleden ikinci kuleyi arkaya alıp selfie yapmak da olmazsa olmaz:)



   San Marino'da beni en çok etkileyen şey ucuzluk oldu.Gerçekten çok ilginç resmen dağın başına kurulu bir devlet isterse o manzarayı çok daha pahalıya satabilir ama öyle yapmıyor.Mesela dünyanın en güzel manzarası eşliğinde yediğiniz koskoca bir tepsi pizza 4.5€.İtalya'da bu fiyata bulmanız mümkün değil.Hediyelik eşya parfüm vs. konularında da etraftaki mağazalar bildiğiniz free shop ötesi kıvamında satışlar yaptığı için turistler yoğun alışveriş yapıyor.Küçük bir not daha vereyim kuleye yakın yerler pahalı olur aşağıdaki hediyelik eşyacılara falan bakarım demeyin bulduğunuzu gördüğünüz yerde alın.Sonra gözünüz tekrar aynı yolu dönmeyi yemediğinde hayal kırıklığı yaşama ihtimaliniz var.Bu arada bir tavsiye de gezerken turizm ofisinde 5€ karşılığında pasaportunuza temsili San Marino vizesi almayı ihmal etmeyin.