18 Ağustos 2019 Pazar

Gezi Notları Tiflis


    Tiflis 12-15 Ağustos - Kurban bayramında Avrupa'da bir şehir yerine çok daha az maliyetli olacağını düşünerek Tiflis'e gitmek üzere plan yaptık. Tiflis için Pegasus tarifelerinde şöyle bir durum var.Uçaklar genelde gece 00:05 de kalkıyor bunun dışında sadece Perşembe ve sanırım bir de cumartesi günü öğleden sonra uçuş var. O yüzden gece binilen uçak ile Tiflis'e vardığınızda otele sizi götürecek servis ayarlamak dışında gittiğiniz günün bir önceki gününü de otele rezerve etmeniz gerekiyor. Ama diğer taraftan genelde Pegasus ile yaptığımız yolculuklarda yaşadığımız öğlenden sonra hatta akşama doğru otele varıp gün kaybetme durumu doğal olarak yaşanmıyor.
       Bu şekilde biz de pazartesi sabah 04 gibi hava alanında nüfus cüzdanımız ile giriş yaparak otelin gönderdiği transfer servisi ile 20 dk gibi bir sürede kalacağımız otele ulaştık.Otelimiz Tiflis'in en önemli caddesi olan Rustavelli caddesinin hemen altında ve parlamento binasına 100 mt. uzaklıkta olunca bir çok merkezi bölgeye yürüyerek gidebildik.
       Tiflis aslında geniş bir alana yayılmış 1.2 milyon nüfuslu büyük bir şehir.Ama turistik kısımları genelde Kura nehri civarındaki old town'da yer alıyor.Bunun dışında şehrin daha uzak kısımlarında güzel cadde ve meydanları da var.Şehir turiste çok önem verdiği için merkezde bol miktarda yakın yerlere turistik turlar için davet eden çalışanlar görüyorsunuz.Biz 2 günlük hop on hop off bileti aldık.Kişi başı günlük 40 Lari çocuktan 30 Lari alıyorlar 2 gün isterseniz aile ücreti 10 Lari farkla 120 ye geliyor.Turun Türkçe anlatımı olması da bir avantaj artı iki gün boyunca ulaşımı da bu şekilde sağlayabiliyorsunuz.


        Tiflis'de şehir modern ve eski şehir olarak ikiye ayrılmış durumda.Arada sınır olarak da camdan yapılmış barış köprüsü var. Şehri kuş bakışı görebilmek için 2 alternatifiniz var.Birincisi Narikala'ya çıkmak.Bunun için yürümek veya teleferik tercih edilebilir.Bu yukarıdaki fotograf teleferikten indikten sonra tepeden çektiğimiz manzara. Teleferikte çok uzun sıra oluyor ama diğer taraftan sıcakta eğimli bir yol çıkmak da bir o kadar zor.Biz her ikisini de yaptık. ilk çıktığımızda teleferikte 40 dk kadar sıcakta sıra bekledik.

 Ancak yukarıya ulaştığımızda öğlenden sonra aynı tepede yer alan Kartlis Deda (Mother Of Georgia) heykelinin batan güneşin yönü itibari ile ne fotograflanabilip ne de düzgün görünebildiğini görünce ertesi gün sabah saatlerinde bu defa yürüyerek çıktık. Kartlis Deda gerçekten muhteşem bir heykel. bir elinde kılıç diğer elinde şarap kasesi var ve Tiflisin tepesinde gerçekten muhteşem bir görüntü veriyor. Bu tepede Narikala kalesi ile beraber güzel bir botanik bahçesi de var ama beni daha çok Kartlis Deda'nın ihtişamı etkiledi. Narikala ve Kartlis Deda'nın hemen kura ırmağının diğer tarafındaki Kral Vakhtang Gorgasali heykeli sanki eliyle tepedeki Gürcü anayı selamlıyor.

 

        Şehri kuş bakışı görebileceğiniz bir diğer tepe de üzerinde dev bir dönme dolaba da sahip olan Mtatsminda tema parkının bulunduğu fenikular ile çıkılan bölge.Bir hayli dik bir feniküler yolunda araçtaki kalabalıktan hafif ürküp bir an önce zirveye varsak istiyorsunuz.Ama tepe çok eğlenceli. Buradaki parkta bir kaç saat hatta tüm gün bile rahatlıkla geçirilebilir.Park Roller Coaster,dönme dolap vb. hem büyükler hem çocuklar için eğlenceli bir çok şeye sahip.




     Tiflis dikkat çekici sayıda fazla kilise ve katedral var ve adamlar çok dindar. Hemen her kilise gün boyu hareketli ve gelen turistlerden çok da hoşnut değiller.Ayrıca bir çok kilise de şortla girilmemesi gibi konularda ciddi uyarı da alıyorsunuz.Biz bir günümüzde yakında olan eski başkent Mtskheta şehrine bir tura katıldık.Meraklı değilseniz tavsiye etmiyorum.2 tane katedral görüp geliyorsunuz. Tamam milattan sonra 5.yy dan falan ama ne bileyim gerçekten ilgili iseniz anlamlı yoksa bu tur 4-5 saatinizi boşa harcatıyor. Katedrallerden birine kapri ile bile giremeyip peştamal gibi şu örtüleri sarmadan giremezsiniz falan diye sokmuyorlar.Neyse şehirde çok fazla büyüklü küçüklü kilise olunca en büyük katedral Sioni Katedralini görmeye bile gitmedik,ama otelimize yakın bir başka kilise Kashveti vardı.Onu hızlıca gezdik gerçekten bakımlı güzel ve etkileyici idi.Bu kilisenin hemen arkasında yer alan büyük parkta çok eğlenceli heykeller görülmeye değer.









        Genelde Tiflis turist dostu bir şehir ve görece ucuz bir şehir.Konaklama,yeme içme dışında alış veriş için de uygun fiyatlarla çok güzel ürünler bulmak mümkün.Burada fazla resim paylaşamamış olsam da özgürlük meydanı, Avrupa meydanı,Rustavelli caddesi, Agmashenebeli caddesi, bir çok güzel görülecek parkları var.Ayrıca Kura nehrinde bot turu yapmayı da atlamayın.Eğer ilginizi çekerse bir çok turist gibi sülfür hamamlarında banyo yapabilirsiniz.Bir tatilde gidecek yer tercihi olarak değerlendirmenizi şiddetle tavsiye ederim.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder