28 Temmuz 2013 Pazar

Gezi Notları Münih

 Zürih Gezisi

Luzern Gezisi

Samos Gezisi

Münih 23-26 Haziran - 09:16 da hareket edecek trenimize binmek için Zürih'teki son günümüzde pazar sabah erkenden kalkıp,ilk tramvay ile merkez istasyona geldik.Zürih tren garı bir havaalanını andırdıgı için trenler perona kalkmadan sadece birkaç dakika önce yanaşıyorlar.Onun dışında tek yapmanız gereken büyük panodan treninizin peronunu ögrenip beklemek.


Normalde son gün alındığında 262 € tutacak olan tren biletlerimizi birkaç ay öncesinden alarak çok daha ucuza 98 € ya mal ettik.Sitede online bilet satılmasına rağmen bileti almadan merak edip e-card kullanma konusunda yazıştım.Şöyle bir sıkıntı var,fiziksel olarak kartı görmek istiyorlar veya Avrupa Birliği resmi kimliği olması gerekir gibi sıkıntı çıkarabilecek durumlardan bahsediyorlar.Benim gibi illa da e-card kullancağım derseniz biletleri 8 € karşılığı posta ile gönderiyorlar 8 iş günü denilse de bir 15-20 günde biletleriniz elinizde oluyor.Fiyat farkını düşününce bu zahmete fazlasıyla değer.
  Sonrasında trenimiz tam zamanında 09:16 da hareket etti.4 saat sürecek uzun ama harika manzaralı ve Turkcell'in İsviçre,Avusturya ve Alman mobil şebekeleri arasında mekik dokuduğu yolculuğumuz başladı.
Tren seyahati için vagonlar çok rahat koltuklar geniş.Biz yolculuk için önceden bir hayli yolluk tedarik etmiştik,ancak sık sık vagonda dolaşan servis elemanından da kahve,yiyecek ıvır zıvır vs. almak mümkün.

 Öğleyin Münih'e vardığımızda Bahnhoff'ta bir şeyler atıştırıp hemen metro ile otelimizin yolunu tuttuk.Havanın bunaltıcı sıcak olması meğerse birkaç saat içinde başlayacak ve Münih'te kaldığımız sürenin büyük bir bölümünde durmaksızın yağacak yağmurların habercisiymiş.Münih aslında çok güzel bir şehir fakat yağmurda bir o kadar çekilmez bir şehir.Bu durmaksızın yağan yağmurlar sebebiyle planladığımız günübirlik Salzburg gezisinden de vazgeçtik.Münih'te ulaşım harika,metro,tramvay,tren hatta otobüslere her yerden erişim mümkün.Bilet olarak günlük bilet alıyorsunuz otomatlardan.Otomatlarda Türkçe dil seçeneği var,ama çok da işe yaramıyor,en azından ilk bileti alırken doğru menuleri açmak da bir hayli zorlanıyorsunuz.

     Yağmurun elverdiği ölçüde gezebildiğimiz Münih'te Marienplatz,Karlsplatz ve Odeonplatz ın çevrelediği bölgede çok fazla görülebilecek yerler var.Ayrıca Zürih'te göremediğimiz Sight seeing otobüsler ile şehri gezebiliyorsunuz.1 saatlik ekspress tur ile merkezdeki bu tarihi bölgeyi gezebiliyorsunuz.Eger grand circle binerseniz,Allianz Arena,Olimpiapark dahil daha geniş bir tur atabiliyorsunuz.Ayrıca bu yine otobüsler ile 10-11 saatlik Bavyera,Salzburg  vs. turları var,49€ gibi bir bedelle sizi sabahtan alıp akşama kadar gezdiriyorlar.






































  Alışveriş yapmak için Münih'te KarlsPlatz civarındaki içinde hemen herşey satılan,hatta cafe,market bile bulunan büyük mağazalar Karstadt veya Galeria Kaufhof çok uygun.Yine KarlsPlatz'daki Obletter oyuncak mağazasını atlamayın,çok kaliteli Alman oyuncakları bulabileceğiniz gibi Bayern Münih'in bazı lisanlı ürünlerini de buradan satın alabiliyorsunuz.

21 Temmuz 2013 Pazar

Gezi Notları Luzern

Zürih Gezisi


LUZERN Gezisi - Zürih'teki bir günümüzü Luzern için ayıralım dedik. Sabahtan Zurih National Museum'da 1-2 saat dolaştıktan sonra,Luzern'e yola cıkmak üzere istasyona geldik.Luzern'e sık sık tren kalkıyor.Gidiş dönüş 2.mevki 48 CHF ve max 50 dakikada Luzern'de oluyorsunuz.
 Luzern bambaşka bir dünya.Zürih'teki Türk taksicinin dediği gibi yalancı bir cennet.


Şehrin ortasından akan nehir çevresi tabloyu andıracak kadar güzel.

 
 Luzern Zürih'e göre daha cok turist çeken bir yer.Bunu etrafta gezen yabancı turist çokluğundan anlamak mümkün.Biz birkaç saatliğine geldiğimiz için müze falan gezemedik sadece etrafı dolaşıp atrafta gürül gürül akan suların kenarındaki cafelerde güzel bir yemek yiyerek geri döndük.Ama normalde Luzern'e en az 1 tam gün ayırmak lazım.






15 Temmuz 2013 Pazartesi

Gezi Notları Zürih

Münih Gezisi

Samos Gezisi

Zürih 20-23 Haziran -Bu defa hızımızı alamadık tek şehir yerine 6 günde 4 şehir gezelim dedik ve Zürih'ten başlayıp arada günübirlik Luzern,daha sonra trenle Münih ve oradan günübirlik Salzburg düşüncesiyle yola çıktık. Zürih'teki otelimiz Glattpark'ta havaalanına çok yakın bir konumda olunca aslında başlangıçta şehir merkezine çok uzak bir otelde kalacak olmak bizi kaygılandırmıştı.Ancak havaalanından shuttle ile kısa sürede otelimize ulaşıp,hemen önündeki tramvay duragından en fazla 20 dk. da şehir merkezine ulaşınca korkularımızın boşuna oldugunu anladık.
 Zürih baştan aşağıya tramvayla donatılmış dersek yeridir.Hemen her yerde sürekli tramvay görmeniz mümkün ve bu kadar cok tramvay olup özel araba da minimum düzeyde olunca hava kirliliği falan da sıfır.
    Zürih birçok blogda da okuyacağınız gibi pahalı bir şehir.Ancak bu pahalılık ilginç bir düzeyde. Şöyle ki elektronik eşya,giysi,ulaşım vs. birçok Avrupa şehrinden bile daha ucuz.Mesela alacağınız 3 günlük bir Zurih Card size sadece tramvay ve gölde bot turu imkanı vermiyor ayrıca tüm müzeleri ücretsiz gezme olanağı da sunuyor.Peki pahalı olan ne derseniz yeme içme olayı gerçekten çok pahalı,fakat yediğimiz hiçbir yerde bir kalite sorunu da yaşamadık.Hatta yediğim en pahalı olduğu kadar en güzel Burger'ı Zürih'te yedim diyebilirim.
Çocuklu bir aile olarak her zaman yaptığımız gibi market arayışına girdik.Merkez istasyonun altında büyük bir Migros var.Bunun dışında şehirde bol miktarda Coop marketler görebilirsiniz,onların fiyatları çok daha uygun.

 Söz konusu İsviçre olunca hemen her yerde saat kulesi ve bolca çikolata görmek mümkün.Zürih'te ilginç olan bir de bol miktarda İsviçre bayrağı.Başka bir ülkede göremeyeceginiz derecede hemen her direkte dalgalanan bayraklar görmek mümkün.
  Diğer birçok orta Avrupa şehrinde olduğu gibi Zürih'te de tam merkezde büyük bir tren istasyonu var.Burası neredeyse bir hava alanını andıracak kadar hareketli ve sadece İsviçre içine değil Avrupa'nın birçok farklı ülkesine buradan sık sık trenler kalkıyor.
  Bizim şansımıza Zürih'te Haziran'da hava çok güzel olduğu için bot turuna çıkıp gölün eşsiz manzarası eşliğinde 1 saat boyunca tertemiz havayı cigerlerimize çekme fırsatı bulduk.
 Zürih genelde turiste sıcak bakan bir şehir değil.Daha doğrusu esnafın turistten bir beklentisi yok.Şehirde hemen hiç souvenir bulamıyorsunuz mesela.Merkezde var olan bir tanesi de erkenden kapatıyor.Kezaa hop on hop off tarzı turist otobüsleri de hiç yok.