17 Mayıs 2015 Pazar

Gezi Notları Floransa



Floransa 30 Nisan - Bologna'dan Firenze'ye hemen her yarım saatte bir hızlı tren var.Reginal trenler de gidiyor daha ucuz ama onlar 1 saatten uzun sürüyor.Hızlı trenler 35 dk da Santa Maria Novella istasyonunda oluyor.tren biletlerini internetten veya istasyondaki otomatlardan almak mümkün.
  Ben kaçta hazır oluruz gitmden tahmşin edemediğim için geceden otomatlardan aldım.Promo seçenegi ile uygun kombinasyonlarda bilet almak mümkün.Bologna tren istasyonu da çok original.Dışarıdan bakınca Kadıköy yakasında kalmış eski istasyonlara benziyor.Ancak bu hızlı trenler bolca yürümeyle ulaşılan istasyonun 3 kat altında sanki bir metro istasyonunu andıran mühendislik harikası bölümden kalkıyor.2.ci mevki almanıza rağmen istediğiniz yere oturma diye bir dünya yok, hemen birisi gelip burası benim diye kaldırıyor.Ama yolculuk kısa olduğu için ayakta bile gidilebilir.Bir de sanırım arada çok kot farkı var ve tren de çok hızlı gittiği için kulaklarda uçaktan iniyor gibi basınç problemleri bile yaşayabiliyorsunuz.

 Firenze'de S.M.Novella istasyonu şehrin hemen hemen kalbine çıkarıyor sizi,o yüzden daha önceki istasyonlarda inmemek gerekiyor.İstasyonun hemen yanında yer alan Santa Maria Novella Basilica'sından ismini alıyor.

   İstasyonun hemen yanında şehir turu atabileceğiniz hop on hop off turlar var.Bu turlar 3 güzergah takip ediyor bizim yaptığımız hatayı yapıp ilk bulduğunuza binerseniz çok pişman olacağınız bir güzergaha düşme ihtimaliniz var.Hele bir de zamanınız kısıtlı ise.Şöyle A ve C turları şehrin yakınındaki yüksek bir tepe üzerinde kurulu Fiesole meydanına çıkıyor.A turu son olarak buraya giderken C turu ilk önce buraya çıkıyor.Bildiğiniz eski şehirden uzak mahalleler arasından yaklaşık yarım saatte tepeye çıkıyor tepeden şehir çok net görünmediği gibi çok da öncelikli görülesi bir yer gibi gelmedi bize.Buraya çıkıp biraz takıldığınızı zaman nereden baksanız 2 saatiniz boşa gidiyor. Halbuki amaç şehri yukarıdan görüp resim çekmek ise biraz aşagıda bahsedeceğim Michelangelo meydanı size çok daha güzel manzaralar sunuyor.




  Neyse biz hata yapıp Fiesole de bir hayli zaman kaybettikten sonra aynı C turunun bir sonraki seferi ile aşagıya Michelangelo meydanına ulaştık ve gerçek Floransayı gördük.Buradan Floransa Katedrali DUOMO'yu ve PONTE VECCHIO köprüsünü bir tabloya bakar gibi görmek mümkün.



 Meydan bir çok sovenior'da bulunuyor hele bir de dondurma festivali varmış değmeyin keyfimize uzun süre buradan ayrılmak istemedik.Nutella'lı dondurmamı olurmuş derken baktık gayet güzel oluyormuş.Hatta diger çeşitlerin arasında sıradan bir dondurma bile sayılabilir.




  Michelangelo'dan aşagıya yine tur otobüsleri inince güzergahta Boboli bahçeleri var.Burada çoçukla en tepeye çıkmak imkansız olduğu için boşa giriş ücreti vermeyelim deyip Nurtaç'ı temsilci olarak soktuk,biz de hemen yanındaki büyük parkta takıldık.O da azmedip en sonuna kadar gitmiş parkın.








 Boboli bahçelerinde sonraki durak Arno nehrindeki II.Dünya'da bombalanmamış tek köprü olmasıyla en eski köprü meşhur Vecchio köprüsü.Köprünün üzerinde birçok küçük dükkan bir de bir heykel var.Tarihi köprü olması nedeniyle en kalabalık turist grubunu da burada görmek hatta bazı kısımlarda omuz omuza yürümek zorunda kalmak mümkün.


  Köprünün çıkışında Caffe Pontevecchio'yu kaçırmamanızı tavsiye ederim:)



Köprüden geçip ilerlediğinizde  Duomo 'ya geliyorsunuz. Tabii buralar tek güne sıkıştırılamayacak kadar güzel,fakat bizim dönüş treni saati yaklaşması ve çocukların yorulması bu kısımları doğru dürüst gezmemizi engelledi.Ama not ettik tekrar gelip Floransa'ya geçmeli orada kalıp gezmeli yoksa bir günlük bir şehir değil.Akşama kadar yorulan delikanlılar trende direkt düştüler.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder